UzaktanÖğretme
Temel Terimler
Çevrimiçi veya uzaktan eğitim; İnternet üzerinden çevrimiçi olarak gerçekleşen eğitimdir. Bazen e-Öğrenme veya elektronik öğrenme olarak da adlandırılır. Çevrimiçi öğrenme, geleneksel bir sınıf yerine fiziksel bir mesafede gerçekleşen bir tür uzaktan eğitimdir.
Çevrimiçi yürütülen bir derste, ders içeriğini yüklemek, yönetmek ve izlemek için kullanılan bir sınıf yönetim yazılımıdır.
Eğitmenlere çevrimiçi bir ders oluşturmak ve yapılandırmak için çeşitli araçlar ve kaynaklar (soru bankaları, örnek problemler vb) öğrencilereyse ödev ve test yapmaları için alan sağlayan çevrimiçi öğrenme programlarıdır. Çoğunlukla yayınevlerinin (Cengage, Pearson vb) sunduğu bu çözümler LMS (ÖYS) entegrasyonu da sunar.
Corsware'ler içerisinde yer alan ve öğrencilerin ödev ve sınavlardaki performanslarını değerlendirerek bu verileri öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarına göre corsware içerisindeki eğitim içeriğini uyarlayarak öğrencinin dersin genel öğrenme hedeflerine ulaşmasına katkı sağlamayı hedefleyen yazılımlardır.
Eşzamanlı öğrenme, gerçek zamanlı ve canlı olarak gerçekleşen çevrimiçi veya uzaktan eğitimdir. Asenkron öğrenme ise canlı etkileşim olmadan gerçekleşen çevrimiçi öğrenmedir.
Çevrimiçi bir eğitim yazılımı çözümünde (LMS/ ÖYS) ödevlerin veya sınavların önceden eğitmen tarafından belirlenmiş not skalasına göre otomatik olarak değerlendirilmesidir. Eğitmenin, ödevi kontrol etmesi gerekmez, ancak istiyorsa nihai sonuçları gözden geçirebilir.
Öğrencilerin online bir sınav esnasında sınavın verildiği tarayıcı penceresi dışında pencere açmasını ve başka web sitelerinde gezinmelerini engelleyen. Öğrencilerin kimliklerini doğrulama ve değerlendirme özelliklerine sahip, sınav güvenliğini sağlamaya yönelik geliştirilmiş yazılımlardır.
Öğrencilere bir dizüstü veya masaüstü bilgisayar yerine mobil cihazlardan (telefon, tablet)eğitim yazılımına ulaşmalarını sağlayan uygulamalardır.
Engelli kullanıcıların online sistem ve içeriklere erişebilmeleri, bunları kullanabilmeleri, çevrimiçi materyal ve araçları algılayabilmeleri, anlayabilmeleri, sistemler içerisinde kolaylıkla gezinebilmeleri ve bunlarla etkileşime girebilmeleri için uyulması gereken standartlar.